היום שאחרי כבר כאן
חמ"ל חינוך של אזרחים ותיקים
את התקופה הקשה העוברת עלינו מאז 7.10 אנחנו חווים כבר ימים רבים. זמן רב של אי וודאות. האנשים החטופים והמשפחות המבקשות שוב ושוב לתעדף את שחרורן. המלחמה המתקדמת בעזה שעתה נמצאת בעצירה. הכאב על הגיבורים הנופלים.
ההתגרויות הבלתי פוסקות בגבול הצפון. המשפחות המפונות שהפכו פליטים בארצן. אין פלא שכולנו מודאגים וחוששים לבאות. מתי יגיע היום שאחרי המלחמה? מה יקרה אז? אנחנו שומעים שוב ושוב כי מה שהיה לא יהיה. דברים רבים ישתנו, צריכים להשתנות.
בינתיים אנחנו נחשפים ללוחמה הפסיכולוגית של חמאס. לוחמה זו, כאשר היא ממושכת, עולה אפילו על הזוועות שהם עשו בשבת השחורה. הלוחמה הזו משמעותית במתקפה הכללית של החמאס.
אבל בכל הכאוס והכאב גילינו את העם המדהים שיש כאן. עם שבו אזרחים רבים לקחו יוזמה, הקימו חמ"ל ועוד חמ"ל והתאימו מענים לצרכים הרבים שעלו. קמו חמ"לים בקיבוצים, במושבים ובערים הגדולות. יצא לי להכיר מקרוב יותר את החמ"ל האזרחי של דנה גת. מצאתי בו מאפיינים שמוכיחים שוב ושוב כי עשייה ונתינה עוזרת מאד למקבל וגם לנותן.
אביא כאן ציטוט קצר של אחת הפעילות Hadas Frostig
"זרקתי את עצמי לתוך עשייה מטורפת ללא הפסקה במשך שבועיים רצוף ואני ממשיכה עם זה עדיין אבל משתדלת לעשות את זה בצורה שפויה יותר. הבקשות לא מפסיקות להיכנס. מכל הכיוונים. מהחיילים, מהמפונים, מאימהות ומהחקלאים אז מה עושים?…ממשיכים בכל הכוח. משתדלים להגיע לכולם כמה שאפשר. העשייה בחמ"ל נעה בין תחושת הצלחה כשאני מצליחה לטפל במישהו לבין תסכול מול המערכת. אין לי ספק שהמערך האזרחי אקוטי בתקופה הקשה הזו".
ההיכרות עם עוד כמה חמ"לים אזרחיים שהפכו לחיוניים מעלה מחשבות לגבי היום שאחרי המלחמה, אחרי חזרת עוד פעימות של ילדים נשים וגברים מפונים. כפי שכתבתי למעלה, בתחילת הפוסט, היום שאחרי כבר התחיל…הוא כאן.
השאלה שעולה אצלי בשבועות אלה היא:
כיצד אנחנו, האזרחים הוותיקים יכולים לתרום כדי לחזור לחיים שפויים וטובים?
במהלך השנים מאז יזמתי את פורטל מעגלי החיים+60 התברר לנו שוב ושוב כי אצל מיליון ורבע האזרחים הוותיקים בישראל קיים הון אנושי רב שאינו מנוצל. אולי זאת ההזדמנות להקים כמה חמ"לים של אזרחים וותיקים. לחשוב יחד מה הצרכים שעליהם הם יכולים לתת מענה. אשמח לקרא כאן בהמשך הפוסט רעיונות והצעות שאתם מביאים.
אני מגיעה מרקע של חינוך והכשרת מורים ולכן, אני רוצה לבדוק אפשרות של הקמת חמ"ל חינוך של אזרחים וותיקים. אזמן קבוצת הקמה ונבדוק יחד כיצד אנשי חינוך לשעבר יכולים לחזור אל עקרונות בסיסיים וטובים שבהם הילד הוא במרכז. מתייחסים אליו ואל צרכיו אישית. זורמים איתו אל מקומות מעניינים.
מאחלת לנו עשיה מבורכת, אלקה יפה