טיול לאיסלנד של קרחונים והרי געש - וותיקי עמק יזרעאל

טיול לאיסלנד של קרחונים והרי געש – וותיקי עמק יזרעאל

טיול לאיסלנד של קרחונים והרי געש

וותיקי עמק יזרעאל

 

מטיילים מנוסים וותיקים יודעים כי אפשר ליהנות מכל טיול גיאוגרפי שלוש פעמים. בפעם הראשונה כאשר מתכננים ומחליטים להצטרף לטיול ורואים התכנית. פעם שניה בעצם ימי הטיול ופעם שלישית, כאשר מביטים לאחור, על החוויות ועל התמונות ומסכמים את הטיול.

בטיול המרתק לאיסלנד, המדריך, שמעון דיגה, הפתיע אותי ושלח גם סיכום מפורט כולל רקע לטיול המדהים. לכן, כל מה שנותר לי זה לקרא בהנאה את הסיכום שלו ולבחור כמה נקודות שיא מתוך החוויות הרבות שעברנו. כמה מהמשתתפים שלחו את התובנות המיוחדות שלהם. אך כאן בסוף הפוסט כל אחד מכם יכול להוסיף את החוויה האישית שלו.

וותיקי עמק יזרעאל מטטילים באיסלנד

מיד עם הנחיתה, עייפים מהטיסה ומהקדמת השעון בשלוש שעות, הבנו כי הגענו לארץ מרתקת והתרגענו בלגונה הכחולה הניזונה מפעילות וולקנית תמידית.

לאחר נסיעה קצרה הגענו למלון בריקיאוויק בירת איסלנד. עיר צעירה הוקמה בשנת  870 לספירה, צמחה מההתיישבות הראשונה של הוויקינגים. מובן שמה בשפה האיסלנדית  "המפרץ המעשן". החל מהיום הראשון התחלנו גם דיאלוג לא פשוט עם השפה האיסלנדית המורכבת וקשה לביטוי.

את היום השני התחלנו…

בכוון צפון לאורך קו החוף האיסלנדי, אל חצי האי סנייפלנס המצביע מערבה. ראינו חופים פראיים, מושבות של כלבי ים וגם ציפורי חוף. ברקע בכוון מערב, בלטה לנו כיפת קרח ראשונה של קרחון. התחנות בדרך התחילו להרגיל אותנו לחוויה של עם מאורגן, שירותים טובים ומצומצמים אך מסודרים. התחלנו לקנא בממשלה המתפקדת היטב ובראשה אישה כמו בכמה מדינות צפוניות שכנות.

את ההמשך של הסיור לאורך המצוקים, קשתות המשושים והחופים השחורים המרשימים עם הגישה הישירה לגלי האוקיאנוס האטלנטי עברנו בין הרוחות והגשמים. ידענו מראש כי רוחות חזקות וגשמים פתאומיים הם אופייניים לאיסלנד אך במבט לאחור אני שמחה לסכם כי זה היה היום הסוער היחידי. בכל ימי הטיול הבאים התברכנו במזג אוויר נהדר. לקראת ערב, השמש תמיד במרום השמים, צעדנו בפעם הראשונה אל מפלי קירקיופאל הגולשים מהקרחון הצפוני להם.

היום השלישי היה משופע במפלים

הנובעים מהקרחונים שמעליהם. מפלי ארנופוסר מהווים את מפל הלבה הארוך ביותר באיסלנד היה מרשים ביותר וכך גם מפל הילדים. מהמפלים האלה המנקזים את הקרחון המאורך של איסלנד (לאנגהיוקול) נסענו לפומרלות הלוהטות הפורצות במעיינות חמים ומוכיחות כי באיסלנד בטן האדמה רותחת. פעילויות וולקניות נוספות באו לידי ביטוי במכתשים ולועות של הרי געש כבויים. מטפסים לנקודות תצפית יפות מסביב ללוע. את היום הזה סיימנו בנסיעה צפונה לצד שטחי מרעה ירוקים. בכלל, מגוון צבעי הירוק באיסלנד הוא ייחודי, בקלות התרגלנו ליהנות מהירוקים השונים המשולבים בשלגיות. לסיום היום ערכנו סיור פנורמי בעיר אקוריירי עיר המחוז השנייה בגודלה באיסלנד הממוקמת בקצה פיורד.

הימים הבאים היו עשירים במפלים, מפלים רבים, חלקם אדירים ממש. העפלנו אליהם וראינו אותם מקדימה, מהצד ומאחוריהם עם כל שלל הנתזים. את הפרטים הגיאוגרפיים המדויקים תוכלו למצוא בסיכום של שמעון, אני רק רוצה להדגיש כי לאורך כל המצוקים, המפלים ומצבורי הלועות התרשמנו מאד מהנוכחות של הפעילות התת קרקעית. נושא נוסף שליווה אותנו לאורך כל ימי הטיול הוא קוו השבר המרכז אטלנטי הבולט באיסלנד.

בנסיעה בחצי האי טיורנס שהוא חלק מהרכס, ראינו עדויות גיאולוגיות לתחילתה של איסלנד לפני 15-18 מיליון שנים. זכינו לראות בדרך תוכוני ים (פאפינים) מקננים בצוקים. השתתפנו בשייט לתוך האוקיינוס האטלנטי במטרה לצפות בלווייתנים  ואכן זכינו לראות 3 זנבות ענק וגם גחון צד אחד. מסביב דלגו בין הגלים להקה קטנה של 5-7 דולפינים. השייט התיירותי הזה מבוצע כתמיכה בצמצום צייד הלוויתנים. שמחנו ליהנות ולתרום להצלתם.

הנסיעה באזור המזרחי של איסלנד עשירה בפיורדים שנוצרו לאחר תהליכי בלייה של 18 מיליון שנים. במקומות האלה, המוגנים מהרוחות הקימו האיסלנדים עשרות כפרי דייגים מצוירים. גם כאן ראינו כמה מפלים יפים. אתנחתא מרשימה שימש מוזיאון האבנים של פטרה, מקום קטן ומיוחד שיש בו אוסף גדול ומגוון. ממשיכים בנסיעה בתוך נופים אשר העין כבר רגילה ואוהבת לזהות עד לאטרקציה הבאה.

נסיעה אל לגונת הקרחונים באגם יוקולסארלון בקצה לשון של קרחות. עולים על רכב אמפיבי ההופך לסירה עם מדחף אחורי. שטים בין קרחונים לבנים, אפורים, טורקיז וכחולים. טועמים מים מפיסת קרחון עתיק ונוסעים לחוף לחפש יהלומים של גבישי קרח.  לאחר הפסקה וארוחה קלה במרכז מבקרים מצויד ואופייני, עוד עליה קצרה ומאומצת לתצפית אל מפל יפהפה.  ממשיכים אל מישור סחף גדול, חוף שחור, מצולעי בזלת וסלעי קיקלופים בולטים בים.  

כדי לגוון את נופי הגעש, המפלים ו והקרחונים ביום התשיעי לטיול עלינו לשמורת תורסמוק (היער של תור). ליד הערוצים צמחייה עשירה ופרחים רבים. השמורה מוקפת קרחונים, הרי געש ונהרות וייחודית בעיקר בשל הצמחייה הרבה הנמצאת בה. תנאי אקלים נוחים הביאו לשמורה כ170- מינים שונים של צמחים ועצים . פינה קייצית  יפה של איסלנד.

מהחלק המזרחי הגענו לדרום מערב איסלנד, ראינו את השפעת פעילותו של הר הגעש בשפע מעיינות חמים, המאפשר למקומיים לחמם את בתיהם וגם להקים חממות מטופחות. מסלול ההליכה עובר הפעם דרך אזור גיאו-תרמי מעשן. ריח הגופרית נישא באוויר. הטיול עובר ליד קרחון קבור באפר, שדה לבה, סלעי אובסידיאן ולועות מעשנים. החלק היפה ביותר היה מגוון צבעים מופלא של סלעי ריוליט.

הגייזר הגדול באיסלנד

היום ה-11 האחרון לטיול

התחיל באזור שאיסלנד מגדירים "מעגל הזהב" הכולל גייזר פעיל, מפלי גולפוס, נחשב למפל הזהב. מתארגנים היטב עם קסדות, סרבל, מעיל חם וכפפות נסיעה באופני שלג לסיבוב גדול על קרחון לאנגה. עוצרים באמצע הדרך כדי להרגיש את השלג הרך. נוף נפלא ועננים מצוירים מעלינו. יורדים מהקרחון ואנו בגייזיר  כדי לראות את תופעת המעיינות הגאו- תרמיים ואת ההתפרצות הסדורה של הגייזר 7-10 דקות.

אסיים בחוויה מאחד השיאים המרשימים של הטיול

במהלך הטיול שמעון המדריך הזכיר והסביר כמה פעמים את היווצרות איסלנד מתוך מרכז הרכס הטרנס אטלנטי שצמח כתוצאה מהיפרדות שתי פלטות יבשתיות, זו של אירופה ומולה הפלטה של אמריקה.

כאן, בסוף הטיול אנו נפגשים שוב במשמעות המיקום של איסלנד על קו הרכס המרכז אטלנטי. הסדקים העמוקים שירדנו וטיילנו ביניהם ממחישים את העוצמה ואת החוויה של מגע ישיר בגיאולוגיה. התמונה למעלה מצליחה להראות רק חלק מהחוויה העוצמתית. לסיכום, היה טיול מרתק ומופלא, טיול מעולם אחר ותודה גדולה מגיעה למארגנת תמי, למדריך שמעון ולד"ר אוולין שבד שהוסיפה הרגשת ביטחון ושמחה.

אשמח לקרא כאן למטה מה היה המקום המרשים ביותר לדעתכם בטיול באיסלנד ומדוע, אלקה יפה

תמונה קבוצתית - וותיקי עמק יזרעאל

בידקו גם

מועדון צוותא פתח לצפייה את ארכיון ההופעות שלו

מועדון צוותא פתח לצפייה את ארכיון ההופעות שלו

מועדון צוותא פתח לצפייה את ארכיון ההופעות שלו כדרכנו, בתקופה האחרונה, אנחנו מחפשים עבורכם דרכים …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות