חוסן אישי רגשי ונפשי בגיל המבוגר
עברנו כמה דברים בחיים, נוכחנו לא פעם כי החוסן האישי שלנו עזר לנו להתמודד עם האתגרים של החיים ובישראל לא חסרו אתגרים. אבל הפעם אנחנו מתמודדים עם מצב ששום תרגול והכנה קודמים לא יכולים לעזור. זאת הסיבה כי הפעם צריך להעלות למודעות את העוצמות הפנימיות שעזרו לנו בעבר. צריך להשקיע זמן כדי להמשיך ולפתח עוד עוצמות פנימיות הדרושות לשמירה על הזהות האישית והנפשית שלנו ועל הערך העצמי.
כאשר אנחנו מייחסים לאדם את התכונה של "חוסן רגשי ונפשי" הכוונה היא שאותו אדם עבר תקופות ואירועים קשים ובכל זאת לא נשבר ברוחו. ישנם כמה מכונים בארץ שהתמחו בגישות היכולות לחזק את החוסן האישי: גישת NLP , טיפול ביואורגונומי, תרגול נשימות, טיפוח יכולת מנטלית המבוססת על ניסיון קודם של התמודדות נכונה. ממחקרים מסתבר כי גם תמיכה חברתית היא משמעותית בתקופות מצוקה. ריכזנו מידע בנושא יחיד וקהילה והמשמעות המחזקת בעידן זה.
ישנם עוד גורמים כמו:
התמודדות מוקדמת בדחק מצוקה ואפילו מציאת משמעות בסבל יכולים לעזור. פעילות גופנית ידועה זה זמן רב כתומכת בבריאות נפשית. גם חשיפה לאמנות ויצירה התגלו כמועילות לחוסן הנפשי. אולי התקופה ההזויה שאנחנו עוברים בחודשים האחרונים, מביאה הזדמנות בלתי חוזרת לדאוג ולחזק את החוסן הרגשי והנפשי שלנו.
איך עוד עושים זאת?
בואו נתכנן בתוך ים אי-הוודאות והמלחמה שסביבנו, כמה תובנות המובילות לאופק בו עדיין אפשר לחלום, לתכנן מסעות וחוויות ולמלא את הימים והשעות משמעות חדשה.
נשאלת השאלות:
האם בכלל ניתן לטפח ולחזק את החוסן הרגשי?
האם ישנן דרכים לתחזק את הדימוי העצמי והנפשי שלנו כצעירים ברוח?
לכל תקופה בחיים יש את המאפיינים שלה
….החוזקות שלה וגם החולשות שלה. בשנים האחרונות יותר ויותר חוקרים רופאים ומטפלים עוסקים בהתבגרות האדם –בזיקנה. שלב בו הילדים עוזבים את הקן אבל המשפחה המורחבת גדלה. הילדים שגדלו מביאים חברים, אחר כך מתחתנים ומביאים את הנכדים. הזוגיות בגיל המבוגר צריכה להתגמש, לפעמים להיות לבד, או עם חברים קרובים ולפעמים במשפחה המורחבת הגדולה.
בעשורים האחרונים נוסף עוד כלי חשוב לתקשורת בין בני אנשים. כלי שיכול לעזור גם בשיפור החוסן האישי. האוריינות הדיגיטלית מאפשרת להגיע למידע רב מצד אחד וקשר ושיחה זמינים עם חברים ומשפחה מצד שני. מאפשרת שיחה ישירה עם הנכדים. היא גם מזמנת לנו עניין רב וממלאה את הזמן הפנוי שנוצר כאשר נותרו לנו השעות שבהן עבדנו והתפרנסנו. לכן, חשוב להשקיע זמן ולמידה כבר בשלבים הראשונים של "זקנים צעירים". כאשר ברור לנו כי הגיל הוא רק מספר ואנחנו זוכים להכיר עוד אנשים "צעירים ברוח".
לאט אבל בטוח נוצרת סביבנו קהילה דיגיטלית פעילה, חוקרת ומחפשת מידע, מוצאת דרכים לשיפור. ניתן לגייס את חברי הקהילה כדי למצוא דרכים נוספות לחיזוק החוסן האישי.
החוסן האישי המצוי בנו הוא חלק משמעותי בחידת אריכות ימים והזדקנות מיטבית, בה האדם עדיין מרגיש בכל יום את היכולת להתמודד עם מצבים חדשים, לעתים קשים מנשוא. בחודשים האחרונים נוכחנו לדעת כמה חשוב החוסן הקהילתי שהיה שם גם ברגעים הקשים ביותר.
לסיכום: מדובר בתהליך דינמי העוזר, להתחזק ולהתגבר על מצוקות הזמן. אשמח לקבל כאן רעיונות וחוויות העוזרים לכל אחד ואחת מכם לטפח את החוסן הרגשי והנפשי במיוחד בימים אלה. כל מידע שמצאתם יכול לעלות כאן. כל ניסיון חיים או תכנית פעולה שהצליחה לכם, תתקבל כאן בברכה, אנחנו נלמד יחד איך עוברים היטב את התקופה המאתגרת הנוכחית.
מחכה לדעות ולתגובות שלכם כאן בקצה הפוסט, מבטיחה להגיב חזרה, אלקה יפה